In memoriam: Oud-burgemeester Annie Brouwer

anniebrouwerzondag 21 mei 2017 17:16

Op woensdag 17 mei jl. is Annie-Brouwer-Korf in haar woonplaats Utrecht overleden. Zij werd maar 70 jaar oud. Annie Brouwer was van 1994-1999 burgemeester van Amersfoort, als eerste vrouwelijke burgemeester.

Daarvoor was zij wethouder in Nijmegen en burgemeester van Zutphen. In 1999 werd ze burgemeester van Utrecht. Een veel bewogen bestuurlijk leven.

Maar ook privé heeft Annie veel meegemaakt. Als drie maanden zwangere jonge vrouw zat zij in 1977 in de trein die door Molukkers gekaapt werd bij De Punt. Diverse keren in haar leven kreeg zij met ernstige ziekte te maken. Gedurende het herstel werkte zij dan zo veel mogelijk door, en veel mensen in haar omgeving wisten niet eens dat ze ziek was. 

Tijdens de benoemingsprocedure in 1999 maakt Annie grote indruk op de vertrouwenscommissie, zo wist ons oud-raadslid Theo Haasdijk zich te herinneren. Al direct bij haar binnenkomst was duidelijk dat zij een hele goede kandidaat zou zijn. Dat bleek terecht. Begin jaren negentig stond Amersfoort op z’n kop door de CSG-plannen. Veel Amersfoorters hadden weinig vertrouwen in de politiek. Er waren grote politieke verschuivingen, die de stabiliteit van het bestuur niet ten goede kwamen. Herstel van het vertrouwen door een betere communicatie was één van Annies prioriteiten. Zij is daar heel goed in geslaagd, en haar vertrek naar Utrecht werd door iedereen in Amersfoort betreurd. 

Ook de kleine christelijke partij(en) konden het goed met haar vinden. Iedere dinsdagmiddag na de collegevergadering werden onze fracties door Annie (en gemeentesecretaris Gerard Gielen) bijgepraat op haar kamer. Daardoor waren wij vaak beter op de hoogte dan de collegefracties, die voor hun informatie afhankelijk waren van hun wethouders. 

Het overlijden van Annie Brouwer is zeker een groot gemis. “Tel uw zegeningen”, hield ze ons als raadsleden vaak voor. En burgemeester Brouwer was een zegen voor Amersfoort. 

- Theo Haasdijk, oud-raadslid 

- Simone Kennedy, fractievoorzitter

« Terug