Resultaten
van ons werk in de coalitie 2018-2022
van ons werk in de coalitie 2018-2022
Veel van de resultaten zijn bereikt door samenwerking met partijen binnen en buiten de coalitie. Daarin hebben we als fractie natuurlijk op een constructieve wijze actief aan bijgedragen. Deze resultaten zijn dus mede door ons bereikt. Daar zijn we blij mee, maar we willen deze nuance graag ook maken.
Als ChristenUnie hebben we ons ingezet om mensen centraal te zetten en niet de procedures en regels.
Als ChristenUnie hebben we ons ingezet om de bewoners van de stad zelf mee te laten denken over hun eigen buurt of wijk
Als ChristenUnie hebben we ons ingezet om het contact tussen gemeente en inwoners beter te laten verlopen.
Als ChristenUnie hebben we het initiatief genomen voor een ‘wijkperspectief bij inbreiding’. In samenwerking met bewoners wordt een plan opgesteld waarin behoeften worden meegenomen voordat er wordt gebouwd.
Als ChristenUnie hebben we er voor gezorgd dat is afgesproken dat er juist voor gezinnen voldoende woningen worden gebouwd.
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat bijstandsgerechtigden in Amersfoort nu vaker de kans hebben om te studeren met behoud van bijstand.
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat inwoners zelf kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die past bij hun identiteit.
Als ChristenUnie hebben we ons hard gemaakt om bij aanbestedingen voor het welzijnswerk ‘continuïteit van zorg en voorkomen van personeelsverloop’ als speerpunt op te nemen.
Als Christenunie hebben we ervoor gezorgd dat onveilige knelpunten zijn aangepakt. Zo is 30 km/uur steeds meer de norm in onze stad.
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat de binnenstad autoluwer is geworden, waardoor het historische centrum nog aantrekkelijker is.
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat zoveel mogelijk bomen die vervangen moesten worden zijn herplant.
Als ChristenUnie hebben we bewonersinitiatieven geholpen bij het organiseren van ontmoetingsplekken in de wijk.
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat de actiefbonus voor vrijwilligers werd behouden
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat er stappen zijn gezet naar een circulaire economie. Zo is er dankzij ons het "omgekeerd inzamelen" ingevoerd wat leidt tot minder restafval.
Als ChristenUnie hebben we ervoor gezorgd dat de fiets meer vrij baan heeft gekregen in Amersfoort.
Omdat geen Amersfoorter hetzelfde is hebben we in het nieuwe ‘spelregelboekje voor de participatie’ als uitgangspunt laten opnemen dat de mensen om wie het gaat en hun situatie leidend zijn. Procedures en regels zijn belangrijk, maar hoeven niet altijd leidend te zijn.
Dat klinkt als een open deur maar we zien nog te vaak dat inwoners bij grote projecten tussen wal en schip raken. We blijven daarom scherp meekijken bij gemeente en ontwikkelaars of de menselijke maat wel gehanteerd wordt.
Omwonenden van park Schothorst zijn met een alternatief plan gekomen toen de gemeente plannen voor woningbouw presenteerde. We vonden dit als ChristenUnie een mooi en betrokken initiatief en hebben hier de ruimte voor willen geven om bewoners en gemeente in gesprek te laten gaan. Het begin is er, maar in het geval van Park Schothorst reageert de gemeente veel te langzaam. Dat moet echt beter!
We blijven ons dus inzetten om de samenleving, de bewoners van de stad zelf mee te laten denken over hun eigen buurt of wijk.
We nodigen jullie uit om ons hier scherp op te houden!
We hebben ons ingezet om het contact tussen gemeente en inwoners beter te laten verlopen. Dit blijft een aandachtspunt maar we zien dat afhandeling van bezwaren en klachten verbeterd is.
Ook hebben we als lokale partij aangedrongen om meer ruimte voor maatwerk mogelijk te maken in gemeenten. Mede daarom heeft de ChristenUnie fractie in de tweede kamer een wetsvoorstel ingediend wat hierin voorziet.
Leefbaarheid van wijken is van enorm belang. Daarom hebben we het initiatief genomen voor een ‘wijkperspectief bij inbreiding’. In samenwerking met bewoners wordt een plan opgesteld waarin behoeften worden meegenomen voordat er wordt gebouwd.
Hiermee zorgen we ervoor dat wijken divers en leefbaar blijven.
In bouwplannen worden eengezinswoningen vaak als laatste meegenomen omdat er minder aan valt te verdienen. Daarom hebben we er voor gezorgd dat is afgesproken dat er juist voor gezinnen voldoende woningen worden gebouwd.
Wij zien Amersfoort echt als een stad voor iedereen: ook gezinnen en jonge starters verdienen hier hun plek.
Bijstandsgerechtigden in Amersfoort hebben nu vaker de kans om te studeren met behoud van bijstand.
Hierdoor krijgen bijvoorbeeld alleenstaande moeders of hoog opgeleide vluchtelingen een betere kans om hun talenten verder te ontwikkelen en een grotere bijdrage te leveren aan onze samenleving.
Inwoners moet zelf kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die past bij hun identiteit.
Daarom heeft de ChristenUnie een amendement ingediend om ruimte te behouden voor identiteitsgebonden organisaties om zorg te kunnen blijven verlenen in Amersfoort.
Als ChristenUnie hebben we ons hard gemaakt om bij aanbestedingen voor het welzijnswerk ‘continuïteit van zorg en voorkomen van personeelsverloop’ als speerpunt op te nemen.
Dit om te zorgen dat kwetsbare inwoners zo goed mogelijk geholpen kunnen worden en zo min mogelijk te maken krijgen met wisselende hulpverleners.
Op verschillende manieren is gewerkt aan de veiligheid in het verkeer. Een aantal knelpunten zijn aangepakt, zoals de rotonde op de Paladijnenweg in Schothorst, of de Hamseweg in Hoogland, de Leusderweg en veel andere plekken. Natuurlijk ligt er nog meer werk voor de komende tijd, zoals de Noordewierweg in het Soesterkwartier en de Zevenhuizerstraat in Hoogland. Door snelle fietsroutes te scheiden van het overige verkeer, neemt naast het comfort ook de veiligheid toe.
Een belangrijk besluit was om de snelheid van 30 km per uur voor gemotoriseerd verkeer de norm maken in de hele stad. In het grootste deel van de stad was dit al, maar op veel doorgaande routes niet. De auto heeft vanaf nu niet meer het ‘recht van de snelste’! Ongevallen zijn helaas nooit helemaal te voorkomen, mede door het onvoorspelbare gedrag van ons mensen. Door de verlaging van de snelheid zal het risico op ongevallen afnemen en ook de ernst van de ongevallen.
Sluipverkeer wordt geweerd, bevoorrading van winkels gebeurt steeds meer via elektrische voertuigen. De auto verdwijnt meer uit het straatbeeld waardoor het prettiger is voor de bewoners van de binnenstad.
Ook is ons historische centrum daardoor aantrekkelijker voor toeristen wat weer meer inkomsten oplevert voor onze lokale middenstand.
Door te investeren in groen hebben we er voor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk bomen die vervangen moesten worden zijn herplant.
Ook zijn bewoners gestimuleerd om deel te nemen aan de campagne ‘Steenbreek’ en is er de mogelijkheid voor bewoners om een stuk ‘groen’ te beheren in de eigen buurt.
Verder is er ingestoken op vergroening van platte daken (sedum) door middel van een subsidietraject.
In 2013 werden veel wijkcentra en buurthuizen gesloten of overgenomen door inwoners. De subsidie aan het welzijnswerk moeten meer naar activiteiten gaan en niet naar de stenen. Er was genoeg leegstaand vastgoed in elke wijk, waar de activiteiten ook gehouden kunnen worden. Het was de tijd waarin de ‘participatiesamenleving’ benadrukt werd: eigen kracht, eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid.
Als ChristenUnie waren we niet tegen het benutten van leegstaand vastgoed in de wijk, maar vreesden we negatieve gevolgen. Veel bewonersinitiatieven mochten (bijna) gratis gebruikmaken van de wijkaccommodaties en moesten nu commerciële huur gaan betalen. Daar konden ze wel subsidie voor aanvragen, maar dat was niet hun sterkste punt. Onze vrees werd bewaarheid. Het gevolg van de bezuinigingen was dat veel activiteiten niet verhuisd, maar opgeheven werden. Hierdoor nam de eenzaamheid in de wijk toe en ging veel sociale cohesie verloren.
Er zijn ondertussen allerlei ontmoetingsplekken ontstaan door particulier initiatieven en het is geweldig om te zien hoeveel kracht onze stad heeft. Maar als ChristenUnie vinden wij dat het de taak van de overheid blijft om erop toe te zien dat alle wijken ontmoetingsplekken hebben en dat de toegang voor inwoners laagdrempelig is. Wij blijven ons inzetten voor een laagdrempelige toegang van ontmoetingsplekken in alle wijken.
In Amersfoort worden mensen met een bijstandsuitkering geholpen om uit te stromen naar een betaalde baan. Als dit niet lukt worden ze gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. Omdat we het goed vinden dat mensen met een bijstandsuitkering actief zijn en iets terugdoen voor de maatschappij, worden zij voor hun inzet gewaardeerd met de actiefpremie, die 50 euro per maand bedraagt als ze meer dan 10 uur per week werken.
Andere partijen hebben al vaak voorgesteld om deze actiefpremie weg te bezuinigen, maar de ChristenUnie heeft dit telkens kunnen voorkomen.
Deze periode zijn grote stappen gezet naar een circulaire economie. We willen zo min mogelijk weggooien en hergebruiken wat kan.
Steeds meer plastic, verpakkingen, papier en karton, glas en GFT worden ingezameld. De hoeveelheid restafval konden we deze periode terugdringen door ‘omgekeerd inzamelen’ in te voeren. Goed voor ons milieu, en ook voor de portemonnee. De kosten voor het verwerken van restafval blijft hiermee binnen de perken.
Door duidelijke en snelle fietsroutes zijn het comfort en de veiligheid voor de fietsers verbeterd. Verkeerslichten signaleren in veel gevallen automatisch dat er een fietser in aantocht is. In veel situaties is de fiets het betere alternatief voor de auto. Ook voor onze gezondheid is bewegen goed.
En om de fiets te parkeren is het in en rond de binnenstad mogelijk geworden om de fiets gratis bewaakt én overdekt te stallen. Voor het straatbeeld is dat zeker ook fraaier. Bij station Amersfoort Centraal komt een enorme fietsenstalling (steeds voor een dag stallen is gratis). Mede door onze inzet komt de hoofdingang aan de zijde van het Smallepad. De meeste fietser komen via de Kersenbaan of via het Smallepad en kunnen dan zo naar binnen rijden, afstappen, parkeren en door naar bus of trein. Makkelijker kan het niet.