Duurzaam shoppen kan ook op de markt.

DuurzaamShoppen.jpg
CU-Logo-Amersfoort-RGB-SocialMediaPF.png
Door Webmaster op 18 mei 2019 om 18:13

Duurzaam shoppen kan ook op de markt.

Voor de Europese verkiezingen deden de Amersfoortse kandidaten Anne Strijker en Simone Kennedy, samen met Gert Jan Segers en wethouder Menno Tigelaar een wedstrijdje duurzaam shoppen. Met hetzelfde boodschappenlijstje gingen ze naar de supermarkt, Het Lokaal (lokale producten), De Graanschuur (verpakkingsloos) en de markt. Ze kochten fruit, vlees, vis, eieren, noten en kaas.

Experts Jan en Maaike Huijgen van de Eemlandhoeve spraken een oordeel uit over de duurzaamheid van de producten. 

De uitslag was verrassend, maar er was geen duidelijke winnaar. De supermarkt viel op door het gebruik van plastic, terwijl er nauwelijks plastic werd gebruikt op de markt. Overal konden duurzame producten worden gekocht en het viel ons op dat de prijs vergelijkbaar was. Maar de markt en de supermarkt verkopen ook goedkope (minder duurzame) alternatieven, terwijl Het Lokaal en De Graanschuur niet altijd alle producten hadden op de boodschappenlijst. De winkels verkochten meer gecertificeerde producten; sommige producten op de markt waren te lokaal en kleinschalig voor certificering, zoals de eieren van de eigen boerderij zonder stempels.

Al met al is de markt een goede optie voor duurzaam shoppen, zolang je erom vraagt en je eigen tassen meeneemt. 

Alle politici namen hun producten mee naar huis, maar Gert-Jan gaf zijn verse haring aan Simone. Hij zei dat hij nog een volle dag voor de boeg had, maar wij vermoeden dat hij dat hij liever een ander visje had willen kopen.

Bijlagen

Deel dit bericht