Energiearmoede

Zonnepanelen op dak
IMG_5704.jpg
Door Hans Bol op 13 april 2021 om 13:24

Energiearmoede

Het is een relatief nieuw probleem, energiearmoede. Mensen die de verwarming uit moeten zetten in de winter omdat ze de energierekening anders niet kunnen betalen. Dat wil natuurlijk niemand, in de kou zitten. Toch komt het voor en de energietransitie kan het probleem in de toekomst vergroten. Om dat te voorkomen heeft de CU Amersfoort een motie ingediend om het college te laten onderzoeken hoe dit te voorkomen. Deze motie is overigens door de Raad aangenomen.

Wat is er aan de hand. De komende dertig jaar gaan alle huizen van het gas af. Goed geisoleerde huizen kunnen uit met een warmtepomp. Lang niet alle huizen zijn echter goed geisoleerd en niet alle eigenaren beschikken over de financiele middelen om te isoleren. Ook zijn er huurders die goedkoop huren omdat ze in een slecht onderhouden en geisoleerd huis wonen. Zij hebben niets aan een warmtepomp met lage temperatuur verwarming.

Het alternatief is aansluiten op bijvoorbeeld een warmtenet als dat in de wijk wordt aangelegd. Was het bij gas zo dat zo goed als alle huizen waren aangesloten op het gasnet, voor een warmtenet geldt dat dus niet. Het zijn dus minder huishoudens die de kosten voor de infrastructuur moeten delen. Naar verwachting worden daardoor de vaste lasten, de aansluitkosten hoger. Bij gelijkblijvende totale kosten is dus het aandeel van de variabele laten relatief laag.

Hoe meer er in je omgeving ook nog eens geisoleerd wordt, hoe minder inkomsten dat oplevert voor het lokale warmtebedrijf. Die zal dit compenseren door de vaste kosten verder te verhogen. Daarmee wordt de financiele ruimte van de variabele stookkosten kleiner en kleiner totdat iemand in de kou zitten op een koude winterdag. Wat we juist willen, isoleren, versterkt dus ook nog eens een ongewenst neveneffect, energiearmoede.

Beleid om energiearmoede te voorkomen is dus van belang nu er plannen gemaakt gaan worden om van het gas af te gaan. Beleid om energiearmoede tegen te gaan ligt echter niet op de plank. Eigenlijk is er nog niet zoveel over bekend. Noch landelijk noch bij andere gemeenten. Hoewel energiearmoede nu ook al bestaat zijn er toch maar weinig voorbeelden hoe dit aan te pakken en te voorkomen.

Kiezen uit kant en klare oplossingen die de markt ons aanreikt is er dus (nog) niet bij. Daarom is het van belang dat de gemeente nu alvast gaat nadenken wat energiearmoede precies is en hoe te borgen dat dit voorkomen gaat worden. Wat ons betreft zit niemand als gevolg van de energietransitie in de kou.