ChristenUnie Amersfoort wil mensonterende situatie Ter Apel doorbreken

vluchtelingen (4) 2.png
CU-Logo-Amersfoort-RGB-SocialMediaPF.png
Door Webmaster op 25 augustus 2022 om 11:25

ChristenUnie Amersfoort wil mensonterende situatie Ter Apel doorbreken

De afgelopen weken zijn we erg geschrokken van de verschrikkelijke en inhumane situatie die in Ter Apel is ontstaan. Deze situatie is de afgelopen dagen alleen maar verder verslechterd. Zelfs zwangere vrouwen, kinderen en chronisch zieke mensen slapen buiten, en krijgen geen basale en noodzakelijke medische hulp. De situatie is zo ernstig dat sinds vandaag Artsen zonder Grenzen ingezet wordt en er een vergelijking wordt gemaakt met kamp Moria.

Dit is niet een probleem van Ter Apel, dit is het probleem van alle Nederlandse gemeentes, en daarmee ook van Amersfoort. Wij willen Ter Apel, Tubbergen én vooral deze vluchtelingen niet in de steek laten.  Wat ons betreft gaat het hier niet om een discussie over het asielbeleid, waarover je van mening kunt verschillen. Maar het gaat hier om acute medemenselijkheid.

Amersfoort is altijd een bijzonder gastvrije gemeente geweest, die zich samen met vele vrijwilligers inzet voor vluchtelingen en statushouders. Ook het afgelopen jaar heeft Amersfoort zich samen met vrijwilligers met hart en ziel ingezet voor het ontvangen van vluchtelingen uit Oekraïne en heeft daarnaast extra plekken in de asielopvang gecreëerd. 

Gezien de mensonterende en urgente situatie in Ter Apel vraagt de ChristenUnie het college zich opnieuw in te spannen voor het realiseren van extra (tijdelijke) noodopvangplekken en hebben we de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  1. Is het college bereid om zich in te spannen om op korte termijn (tijdelijke) extra opvangplekken te realiseren? En de raad hier in mee te nemen?
  2. Is het college bereid dit te bespreken in het aanstaande Veiligheidsberaad?
  3. Welke mogelijkheden ziet het college om de doorstroom van statushouders te bevorderen, om daarmee ook plekken in de huidige opvang te bewerkstelligen?

Hoewel we het belangrijk vinden om als gemeenten deze mensonterende situatie in Ter Apel te doorbreken, roepen we de staatssecretaris op om op korte termijn met een structurele oplossing te komen die voorkomt dat er opnieuw een vergelijkbare situatie kan ontstaan.

Deel dit bericht