Energie besparen voor ondernemers

Natuurlijk zijn we open.jpeg
IMG_5704.jpg
Door Hans Bol op 23 december 2022 om 13:34

Energie besparen voor ondernemers

Het afgelopen jaar heeft de gemeente diverse subsidies en regelingen in het leven geroepen om de explosief gerezen energiekosten te kunnen dempen. Dat was niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor de ondernemers in Amersfoort. Zo hebben we recent nog een subsidie ter beschikking gesteld voor ondernemers als overbrugging naar de TEK-regeling. Afgelopen week organiseerde onze fractie samen met de fracties van Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66 en CDA een informatieronde voor en met ondernemers om te bespreken wat zij zelf kunnen doen om energie(kosten) te besparen. 

Recent is de gemeente begonnen met een campagne gericht op ondernemers om de deur dicht te houden. Dat scheelt uiteraard een hoop energie. De angst bij winkeliers is dat bezoekers zouden kunnen denken dat de winkel gesloten is of minder uitgenodigd worden om naar binnen te gaan. De gemeente stelt bordjes (zie foto) ter beschikking met de tekst dat de winkel open is en dat je als bezoeker welkom bent. Steeds meer winkeliers combineren dat met een rode loper. Het aantal winkeliers dat de deur dicht houdt is inmiddels groeiend.

Naast dit deuren-dicht-beleid is er ook gesproken over terrasverwarming. Door de terrasverwamers uit te zetten valt er veel energie te besparen. Ondernemers vrezen echter dat wanneer zij de heater uitzetten, de klanten bij de buren gaan zitten en zij zo omzet mislopen. Het is dus relevant dat er gezamenlijk actie wordt ondernomen. Elektrische kussentjes (5V) en dekens zouden al een beter alternatief kunnen zijn. 

Tot slot is er nagedacht over verlichting. De gemeente zelf schakelt versneld over op LED-verlichting en wij hebben de ondernemers opgeroepen buitenverlichting gedurende de nacht zoveel mogelijk uit te doen. Kantoren kunnen na sluiting hun lampen binnen al uit hebben door ze of handmatig uit te zetten dan wel een timer te gebruiken. Reclame verlichting is nog zinvol in de avond, maar heeft weinig waarde in de nacht. En dat geldt ook voor sfeerverlichting.

Naast deze onderwerpen kan er ondernemer specifiek nog wel bespaard worden. Panden kunnen soms geisoleerd worden en er zijn soms energiezuinige machines beschikbaar.

Deel dit bericht