Programma mobiliteit en parkeren

DJI_0417.jpg
IMG_5704.jpg
Door Hans Bol op 22 april 2025 om 19:30

Programma mobiliteit en parkeren

Vanavond werd in de gemeenteraad het programma mobiliteit besproken waar ook de nieuwe parkeerplannen onderdeel van uitmaken. Hier lees je onze bijdrage.

Het programma dat vandaag voorligt – inclusief Parkeerverordening en Parkeerbelasting 2025 – wijkt wezenlijk af van het plan dat in het referendum van 2022 zo breed is afgewezen. Wij hebben de wethouder gevraagd de stad in te gaan om te luisteren. Duidelijk dat de stem van onze inwoners ertoe doet. De visie is dezelfde, voor de uitwerking is geluisterd.  

Het proces verdient geen schoonheidsprijs. Een betere balans tussen autogebruik, woningbouw, groen en spelen op straat is nodig voor de leefbaarheid op termijn. Uit diverse wijken komt al jaren de wens voor vergunningparkeren doordat zij last hebben van het waterbedeffect. Geen Amersfoortse uitvinding. Het is een bekende gewoonte dat er altijd mensen zijn die uit zijn op gratis parkeren tenzij de afstand te groot is. Daar is goed naar gekeken in dit programma. 

Alternatieven moeten écht werken: fiets, OV, deelmobiliteit én – onmisbaar – wijk  en transferhubs waar je makkelijk overstapt of pakjes oppikt. Zonder die hubs geen succesvolle, mooiere wijken. Wij zien de hubs dan ook als randvoorwaarden alvorens in aantallen vergunningen te kunnen dalen. 

Bescherming van wie de auto nodig heeft leidt ertoe dat wij de CDA moties voor mantelzorgers en de bezoekersregeling voor religieuze organisaties steunen. Dat geldt evenzeer voor de motie om de avondregulering voorlopig niet aan te passen. En de wethouder heeft toegezegd dat bij Premantelzorg woningen het dubbele aantal vergunningen mogelijk wordt.  

Ten aanzien van snelheid & verkeersveiligheid dient onze fractie twee zienswijzen in: 

o Zevenhuizerstraat naar 30 km/u. Dat geeft rust en veiligheid in een woonstraat. 

o Blijven streven naar 70 km/u op de N199. Provinciale steun ontbreekt nu, maar wij zullen dit blijven agenderen; verkeersveiligheid stopt niet bij een bestuursgrens. 

Wij zijn kritisch op ingrepen aan de Stadsring. We delen de ambitie om minder auto’s in het centrum te krijgen en de gracht te verbreden, maar aanpassingen moeten praktisch uitvoerbaar zijn, met goede alternatieve routes. In mei bespreken we de plannen verder; pas dan besluiten we – stap voor stap. 

Veel bewoners zijn afhankelijk van de auto, onderschrijft ook het Mobiliteitsprogramma (blz 46). De auto verdwijnt ook niet uit het straatbeeld; als we de groei kunnen afvlakken is dat al winst. Dit pakket is niet perfect, maar wél nodig. De ChristenUnie zegt “ja” – mét kritische blik op uitvoering, oog voor de menselijke maat en stevige inzet op alternatieven en verkeersveiligheid.