-
Ruimte en vrijheid voor iedereen
Lees verderDe kracht van een samenleving ligt niet in hoe goed zij haar meerderheid dient, maar in hoe zij ruimte en bescherming biedt aan haar minderheden. Een samenleving wordt pas echt rechtvaardig wanneer het bestuur de waarde van diversiteit omarmt, naar elke stem luistert en de bruggen bouwt die ons samenhouden op momenten dat verschillen dreigen te verdelen.
Deze woorden sprak ik vandaag tijdens het bespreken van de gemeentebegroting voor 2025. Een begroting vraagt om keuzes maken. In die keuzes wil ChristenUnie Amersfoort blijven verbinden.
-
Terugblik Referendum Parkeren
Lees verderHet referendum rond parkeren heeft de gemoederen in Amersfoort flink bezig gehouden. Het leidde tot een pittig debat in de gemeenteraad over hoe om te gaan met de uitslag en de plannen voor het parkeren. We vertellen je graag welke politieke keuzes we rond dit thema maakten en waarom.
-
Echte rijkdom
Lees verder"We zijn niet rijk door wat we bezitten, maar door wat we kunnen zonder. "
- Immanuel Kant -
Afgelopen week mochten we onze blik op de begroting voor 2024-2027 delen. Die begroting gaat over keuzes maken. Kort samengevat zijn dit onze keuzes:
- We kiezen voor rust in het huishoudboekje.
- We kiezen voor een nieuw en een betaalbaar parkeerbeleid.
- We kiezen voor de toekomst van onze jongeren.
- We kiezen voor hoop. -
Energie besparen voor ondernemers
Lees verderHet afgelopen jaar heeft de gemeente diverse subsidies en regelingen in het leven geroepen om de explosief gerezen energiekosten te kunnen dempen. Dat was niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor de ondernemers in Amersfoort. Zo hebben we recent nog een subsidie ter beschikking gesteld voor ondernemers als overbrugging naar de TEK-regeling. Afgelopen week organiseerde onze fractie samen met de fracties van Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66 en CDA een informatieronde voor en met ondernemers om te bespreken wat zij zelf kunnen doen om energie(kosten) te besparen.
-
Aandacht voor zorg en gezinswoningen prioriteit in 2022
Lees verderBij de laatste begroting van het huidige college stond voor de ChristenUnie het belang van toegankelijke zorg en nieuwe gezinswoningen voorop. In dit bericht mijn terugblik op de Algemene Beschouwingen en de behandeling van de begroting voor 2022.
-
Bouwen aan de toekomst
Lees verderDat afgelopen jaar de geschiedenisboekjes zal halen, zal niet verbazen. Corona heeft ons leven flink in de greep gehad. We hebben het ook meegemaakt als Raad. Ik zie uit naar terugkeer naar het fysieke. Mensen in de ogen kunnen kijken. Bij een kop koffie van gedachten wisselen. Laat 2022 een beter jaar worden.
-
Reactie aftreden Hans Buijtelaar
Lees verderDrie jaar geleden heeft het college de uitvoer ter hand genomen van het coalitieakkoord. Een coalitieakkoord waar Hans Buijtelaar heel actief aan heeft meegewerkt en als wethouder mee aan de slag is gegaan. Wij hebben waardering voor wat hij samen met andere collegeleden tot stand heeft gebracht.
-
Energiearmoede
Lees verderHet is een relatief nieuw probleem, energiearmoede. Mensen die de verwarming uit moeten zetten in de winter omdat ze de energierekening anders niet kunnen betalen. Dat wil natuurlijk niemand, in de kou zitten. Toch komt het voor en de energietransitie kan het probleem in de toekomst vergroten. Om dat te voorkomen heeft de CU Amersfoort een motie ingediend om het college te laten onderzoeken hoe dit te voorkomen. Deze motie is overigens door de Raad aangenomen.
-
De Regionale Energie Strategie
Lees verderHet klimaatakkoord van Parijs is alom bekend. Dit heeft in Nederland geleid tot diverse klimaattafels waar de verschillende aspecten aan zijn besproken en onderhandeld. De provincies en waterschappen hebben vervolgens besloten dat zij niet moeten afwachten maar best proactief regie kunnen nemen. Daarom hebben ze de handen ineengeslagen en een doel gesteld om 49% CO2 te willen reduceren in 2030.
-
Warmtevisie Amersfoort
Lees verderDe warmtevisie, waarin wij ons overigens goed kunnen vinden, heeft o.a. als doel om aan te laten sluiten op lage temperatuur warmtenetten. Dat doel ondersteunen wij. Het is het meest duurzaam. En zoals o.a. Berenschot heeft doorgerekend levert het ook de laagste maandlasten op. Aansluiten op lage temperatuur warmtenetten is echter alleen zinvol als er voldoende is geïsoleerd, kierdicht is gemaakt, vloer en of wandverwarming aanwezig is en in balansventilatie. Voor velen een flinke investering. Een investering die niet iedereen kan doen of pas over een aantal jaren. Dat kan leiden tot een minder snelle transitie van aardgas naar het warmtenet.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina