-
Energiearmoede
Lees verderHet is een relatief nieuw probleem, energiearmoede. Mensen die de verwarming uit moeten zetten in de winter omdat ze de energierekening anders niet kunnen betalen. Dat wil natuurlijk niemand, in de kou zitten. Toch komt het voor en de energietransitie kan het probleem in de toekomst vergroten. Om dat te voorkomen heeft de CU Amersfoort een motie ingediend om het college te laten onderzoeken hoe dit te voorkomen. Deze motie is overigens door de Raad aangenomen.
-
Minder zorgaanbieders in Amersfoort
Lees verderVorige week hebben we het Beleidskader Inclusieve Stad vastgesteld. Het is een mooi kader en een genot om te lezen. Maar er wordt ook in aangekondigd dat Amersfoort het aantal zorgaanbieders omlaag zal brengen, omdat het contracteren van veel aanbieders tot hoge administratieve kosten leidt en de mogelijkheden om te sturen op (on)gewenste ontwikkelingen beperkt en bovendien leidt tot ineffectiviteit en inefficiëntie bij de wijkteams, die doorverwijzen naar zorgaanbieders.
-
Anti-discriminatie agenda
Lees verderVorige week hebben we de anti-discriminatie agenda vastgesteld. Een prachtig plan, maar met een verkeerde definitie. In de definitie staat namelijk de ervaring centraal: “de ervaring ongelijk te zijn behandeld op basis van persoonlijke kenmerken die er in een bepaalde situatie niet toe doen, of juist op dezelfde manier behandeld worden als de anderen, terwijl je vanwege jouw positie anders behandeld moet worden, zodat er sprake kan zijn van op gelijke manier deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer.” We hebben een amendement ingediend om terug te gaan naar de definitie van de Rijksoverheid: ‘Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen.’ Maar we kregen weinig steun van andere partijen en de motie werd verworpen.
-
Ben jij straks een gezicht van de CU Amersfoort? Word kandidaat!
Lees verderHeb jij visie en passie voor Amersfoort? Wil jij het verschil maken? Lijkt het je iets om de ChristenUnie in de raad te vertegenwoordigen? Solliciteer dan naar een plek op de kandidatenlijst!
-
Een autoluwe binnenstad – hoe mooi is dat?
Lees verderAls bezoeker en ook als bewoner van ons historische stadshart gaat u het merken. Vanaf 4 januari a.s. is het centrum autoluw. Er komt meer ruimte voor wandelaars en fietsers. Parkeerplaatsen op o.a. het Grote Spui bij de Koppelpoort en het Havik verdwijnen. Doorgaand sluipverkeer over de singels en ‘t Zand wordt tegengegaan.
-
Onze bijdrage over de algemene beschouwingen
Lees verderVoor de kadernota en de begroting was het dit jaar een hectisch jaar. Eerst kwam corona en waren allerlei steunmaatregelen nodig, waarvan we niet zeker wisten of het rijk ze allemaal zou vergoeden. Het rijk vergrootte wel de onzekerheid met begrotingswijzigingen die we niet hadden voorzien. Koppel dit aan de bezuinigingen die het rijk ons oplegt op het gebied van schaalvergroting en de noodzaak om te reserveren voor vervangingen (van bijvoorbeeld gebouwen en bruggen). En dan zie je dat het uitvoeren van onze coalitieambities onder druk kwam te staan. Vorig jaar dachten we nog dat we dit konden oplossen door uit onze reserve te putten, maar dit jaar bleek er nog steeds te weinig geld beschikbaar. En dan moet je opnieuw rond de tafel als coalitie. We staan nog steeds achter het coalitieakkoord en de ambities die daarin zijn verwoord, maar we moesten opnieuw onderhandelen over de snelheid waarmee we onze ambities kunnen realiseren gezien de huidige financiële situatie.
-
De begroting in coronatijd
Lees verderDe begroting in coronatijd is karig. We gaan door met het vastgestelde beleid en de geplande investeringen, om werkgelegenheid te behouden en geen afbreuk te doen aan de kwaliteit van het leven en de voorzieningen in Amersfoort.
-
De Regionale Energie Strategie
Lees verderHet klimaatakkoord van Parijs is alom bekend. Dit heeft in Nederland geleid tot diverse klimaattafels waar de verschillende aspecten aan zijn besproken en onderhandeld. De provincies en waterschappen hebben vervolgens besloten dat zij niet moeten afwachten maar best proactief regie kunnen nemen. Daarom hebben ze de handen ineengeslagen en een doel gesteld om 49% CO2 te willen reduceren in 2030.
-
Maakt 30 km/uur Amersfoort veiliger?
Lees verderHelpt het om Amersfoort (verkeers)veiliger te maken wanneer we de snelheid van 30 km de norm maken? Over die vraag zijn de coalitiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie met de gemeenteraad in gesprek gegaan.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 6
- 7
- 8
- ...
- 10
- Volgende pagina